ROMÂNIA SUSTENABILĂ
“România sustenabilă” este un proiect inițiat de AOAR în parteneriat cu Biodeck, care își propune șă contribuie cu know-how și exemple de bune practici în domeniul economiei circulare, în special al utilizării ambalajelor biodegradabile, cu scopul de a facilita dezvoltarea de comunități și orașe sustenabile în România, pornind de la îmbunătățirea politicilor publice în domeniu.
Schimbarea unghiului de abordare vizavi de producție, consum, procesare, depozitare, reciclare și dispunere a resurselor biologice este esențială pentru a putea face față populației globale în creștere, rapidei epuizări a mai multor resurse, presiunilor ecologice și schimbărilor climatice.
E nevoie de interacțiuni informate pentru a promova politici consistente de mediu și de cooperare între diferitele zone ale societății – economice, politice, pentru ca bioeconomia să devină o prioritate.
Pentru a ajunge la o bioeconomie responsabilă, e nevoie de participarea unor cetățeni motivați care să susțină relația dintre știință, societate și politici publice. Conversațiile informate între toate aceste paliere vor ajuta știința și inovația să furnizeze baza pentru dezvoltarea politicilor și alegeri mai bune ale societății.
Primul pas, esențial, este informarea și educarea în legătură cu proprietățile produselor și impactul obiceiurilor de consum și al stilului de viață. De exemplu, risipa.
Protejând resursele planetei și mediul înconjurător, oamenii vor înțelege că își protejează, de fapt, dreptul la propriul viitor.
Cel mai important element pentru o dezvoltare inteligentă și verde a lumii în care trăim este bio-economia. Cercetarea și inovația în bioeconomie vor permite o gestionare mai bună ale resurselor biologice regenerabile și va deschide teritorii noi pe piața produselor bio.
Bioeconomia are un potențial uriaș. Poate duce la creștere economică și poate dezvolta piața muncii în ariile rurale, dar și în zone industriale, poate reduce dependența de combustibilii fosili și poate dezvolta sustenabilitatea ecologică a producției de bază și a proceselor industriale.
Astfel de soluții alternative, bazate pe bioeconomie, pot transforma o societate eficientă în gestionarea resurselor, care știe să echilibreze nevoia de hrană cu folosirea sustenabilă a resurselor regenerabile. Care își poate atinge obiectivele industriale, în timp ce asigură și protecția mediului.