Reperele unei comunități necesare
Asociația a fost animată, la început, de două nevoi principale: existența unui for prin care antreprenorii locali de calibru să își coaguleze ideile și să-și găsească reprezentare, și identificarea și asamblarea unui set de bune practici europene care să ghideze afacerile locale în dezvoltare și să îndrume antreprenorii locali.
De-a lungul celor 30 de ani, Asociația Oamenilor de Afaceri din România s-a transformat într-o comunitate extinsă și diversă. O comunitate reprezentativă pentru mediul de afaceri din România, reunind experiențe și problematici economice din industrie, finanțe, educație, antreprenoriat, investiții, fiscalitate, tehnologia informației, guvernanță și politici publice.
Mai mult decât o asociație, AOAR a devenit o platformă pentru antreprenori, investitori și lideri de mari companii din România.
Personalitățile și organizațiile reunite în comunitatea AOAR sunt contribuitori semnificativi la PIB-ul României și mari angajatori, influențând astfel evoluția societății românești la cele mai profunde niveluri.
În spiritul creării unei platforme antreprenoriale românești, AOAR a implementat proiectul “Gândește profitabil”, la care au participat peste 800 de antreprenori și manageri din toate regiunile de dezvoltare ale României. Proiectul a fost cofinanțat din fonduri europene și a promovat cultura antreprenorială, precum și dezvoltarea competențelor antreprenoriale și manageriale.
Astfel, s-a constituit o comunitate activă și funcțională de oameni de afaceri din întreaga țară, antreprenori și manageri, parte a unei platforme mai largi de consiliere, mentorat și asistență în afaceri, care funcționează și în prezent cu succes, la nivel național.
Comunitatea AOAR își propune:
- să fie un partener de dialog echilibrat pentru mediul de afaceri și autoritățile publice;
- să promoveze proiecte de interes pentru membrii comunității sale;
- să genereze propuneri fundamentate pentru susținerea afacerilor, dar și pentru formularea de politici publice funcționale, utilizând analiza economică;
- să anime mediul antreprenorial românesc prin infuzie de idei proaspete, încercând să anticipeze evoluția piețelor și tendințele în dezvoltarea afacerilor;
- să stimuleze și să susțină, inclusiv financiar, inovația în afaceri, prin valorificarea creativității tinerilor antreprenori;
- să funcționeze ca o platformă de învățare și comunicare între oamenii de afaceri consacrați și cei care au curajul de a începe o nouă afacere;
- să reprezinte o interfață funcțională între mediul de afaceri și societatea civilă.
Comunitatea AOAR funcționează prin intermediul rețelei de specialiști (antreprenori și manageri), cei mai mulți dintre aceștia activând în cadrul grupurilor de lucru organizate pe domenii:
- Antreprenoriat;
- Bio-economie;
- Digitalizare;
- Educație;
- Fiscalitate;
- Fonduri Europene;
- Guvernanță;
- Infrastructură urbană;
- Inovare;
- Piețe financiare;
- Politici industriale;
- Turism.