Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) consideră că Pilonului II de pensii private este esențial pentru consolidarea dezvoltării economice și sociale sănătoase a României. Poziții similare au exprimat în ultimele zile AmCham și FIC.
Argumentele AOAR sunt prezentate într-un comunicat emis joi, în care se afirmă:
Evoluțiile demografice pe termen mediu indică faptul că, în următorii 15 ani, fiecare angajat din România va ajunge să susțină aproximativ 2.5 pensionari. Mai mult chiar, dacă tendințele actuale de îmbătrânire a populației și de migrație se mențin, până în anul 2050 România va deveni țara din Europa cu populația cea mai îmbătrânită și cu un număr de persoane active în scădere semnificativă
Ca atare, reforma sistemului public de pensii nu este o soluție suficientă pentru problema cu care ne confruntăm. În același timp, dezvoltarea sau cel puțin menținerea la nivelul actual a sistemului de pensii private lansat în perioada 2007-2008 este minim necesară pentru îmbunătățirea capacității generale a întregului sistem de pensii de a face față așteptărilor populației active.
Pentru majoritatea angajaților români, Pilonul II reprezintă singura formă reală de economisire, beneficiind de garanția absolută asupra contribuțiilor proprii. Pilonul II de pensii constituie, deci, o sursă sigură de venit, complementară veniturilor potențiale din pensia publică, scopul primordial al acestui instrument fiind economisirea pentru perioada vârstei a treia.
Banii economisiți în prezent de angajați reprezintă și o sursă importantă de finanțare a investițiilor în economia românească.
Fondurile de pensii private au un rol semnificativ în susținerea economiei locale și a pieței de capital, fiind cei mai mari investitori instituționali autohtoni. 93% din sumele administrate de acestea sunt investite în economia românească, contribuind astfel la finanțarea firmelor private, dar și de stat.
Fondurile de pensii private sunt investitori pe termen lung, contribuind la reducerea volatilității pe piețele financiare. Acestea dețin plasamente de peste 850 mil. EUR pe Bursa de Valori București, asigurând aproximativ 15% din lichiditatea bursei și având un rol crucial în succesul ofertelor publice, inclusiv al celor de stat (18,6% din IPO-ul Electrica, 20,6% din IPO-ul Nuclearelectrica, 22,8% din IPO-ul Romgaz)
AOAR subliniază importanța respectării legislației în vigoare și, deci, a menținerii sistemului actual de contribuții la Pilonul II, putând fi, astfel, asigurate veniturile viitoare ale românilor, dezvoltarea pe baze solide a mediului de afaceri, susținerea ritmului investițiilor în economia locală și creșterea sustenabilă a României.
Sursa: http://cursdeguvernare.ro/aoar-argumenteaza-caracterul-esential-al-pilonului-ii-de-pensii-private.html, 17.05.2018