Ionuț Mișa și Mihai Tudose par să fi deschis o adevărată Cutie a Pandorei în momentul în care au început asaltul asupra instituțiilor de credit prezente pe piața din România.
Comportamentul băncilor este reclamat și de reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri Români, dar aceștia susțin că o politică de frânare a firmelor cu capuital românesc este întâlnită și în deciziile oficialilor perindați în ultimii 8 nai prin Palatul Victoria, ca și în politica monetară a BNR.
Subcreditarea, motiv de gâlceavă
Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR, semnalează un fenomen atipic pentru o economie aflată în plină expansiune, așa cum se manifestă cea din România.
„Avem anumite semne de întrebare. Volumul creditelor pe care ar trebui să se bazeze economia este mai mic decât volumul depozitelor populației și firmelor, lucru care nu este în regulă.
Băncile adună banii din România, dar nu dau credite și evident că acest lucru are repercusiuni asupra economiei. Ne trebuie o mai bună reglementare în sistemul bancar, un control mai strict i o transparență mai mare”, explică reprezentantul AOAR pentru PSNews.ro.
Pârvan spune că oficialii Băncii Naționale a României se menținu după scuza politicii de prudențialitate ca după un scut, chiar dacă rolul unei bănci centrale este să regleze și politica de creditare în vedea stimulării investițiilor.
„Noi am făcut propuneri încă de la declanșarea crizei în care am cerut BNR să impună praguri diferențiate pe rezervele minime obligatorii ale băncilor în funcție de structura portofoliului de credite. S-au uitat peste propunerea noastră și asta a fost tot.
Este și o realitate economică mai tristă. Câta vreme 90% dintre bănci sunt cu capital străin, conduceri și decizii luate în afara granițelor, nu au cum să răspundă politicilor unui guvern, oricare ar fi el. Să nu uităm că în 2007-2014, sectorul bancar nu a susținut politica agricolă din România.
La fel sunt multe companii care -au plâns că nu au beneficiat de sprijinul instituțiilor de credite în cofinanțarea unor proiecte europene. Acum, dacă economia crește, ar trebui să crească și creditare. Înseamnă că economia nu a crescut decât pe resursele antreprenorilor sau pe banii furnizorilor”, atrage atenția secretarul general al AOAR.
Politică incertă
Dintre băncile cu un aport de capital românesc important, doar Banca Transilvania mai reprezintă cât de cât interesele antreprenorilor români în procesul de dezvoltare al bussines-ului lor, susține Pârvan.
CEC Bank și Eximbank, două bănci deținute încă de stat sunt o mare dezamăgire, în schimb. „Eximbank, de exemplu nu își joacă rolul de bancă de garantare a companiilor care exportă. Mai nou am văzut că se ocupă cu sprijinirea antreprenorilor polonezi care vor să intre pe piața din România. Nu e normal. Investitorii străini să apleze la Exmibank-urile lor.
CEC acționează timid din motive care nu sunt foarte clare. Noi am cerut de nenumărate ori capitalizarea CEC Bank, dar nu s-a făcut, probabil din motive de frică. CEC ar trebui să acționeze în piața în baza unor planuri de dezvoltare economică”, spune reprezentantul antreprenorilor reuniți în AOAR.
Varianta apariției unui Fond Național de Investiții, vânturată de liderii PSD încă din perioada campaniei electorale, ar putea eprezenta o concurență entru băncile private de pe piață, dar deocamdată reprezentanții AOAR sunt destul de sceptici despre modul în care va funcționa acest instrument aflat în mâna guvernului.
„Fondul devine un oarecare concurent, dar ne este greu să ne pronunțăm doarece nu am văzut niciun proiect în acest sens. Nu suntem foarte convinși de cele anunțate până acum. Ne-am dori ca acest proiect să fie mai transparent și pus în dezbatere”, a mai spus Pârvan.
Sursa: https://psnews.ro/antreprenorii-cer-o-noua-politica-de-creditare-nici-bancile-cu-capital-autohton-nu-ne-ajuta-exclusiv-186762/, 30.08.2017